14 gratis manieren om meer naamsbekendheid te krijgen

Als jij een groeiambitie hebt met je bedrijf, dan wil je graag zo veel mogelijk naamsbekendheid! Die naamsbekendheid opbouwen kost tijd, maar vooral ook geld. Dat geld kun jij wellicht ergens anders in je bedrijf beter gebruiken, bijvoorbeeld als je een pand wilt gaan huren of kopen. Gelukkig zijn er ook veel alternatieve manieren waarop je naamsbekendheid kunt bereiken. In deze blog heb ik er een aantal voor jou op een rij gezet.

Je lokale Google-profiel

Google wordt steeds slimmer en bekijkt tegenwoordig vanaf welke geografische locatie een zoekopdracht gedaan wordt. De zoekresultaten die het dichtst bij de zoeklocatie liggen, worden als eerste getoond. Heb je je lokale profiel op Google (Google Mijn Bedrijf) dus goed ingevuld, dan komen de lezers die al bij je in de buurt wonen, sneller met jou in contact.

SEO

Zorg ervoor dat je website beter vindbaar is. Dit kan met gratis tools, zoals de Yoast-plugin van WordPress. Als je hoger scoort in Google, vindt jouw doelgroep je sneller.

Blog

In welke branche jij aan het ondernemen bent is eigenlijk niet belangrijk voor deze tip; het is altijd nuttig om een blog te beginnen. Vooral voor groeiende bedrijven genereert een blog vaak het overgrote deel van het verkeer van- en naar de website. Als jij blogt over onderwerpen waar je lezers naar zoeken, krijg je waardevolle bezoekers op je website die uiteindelijk vaak ook klant worden.

Social media

Social Media kunnen een krachtig platform vormen. Mijn vorige blog over Instagram geeft bijvoorbeeld tips over hoe je ook dit platform succesvol zakelijk inzet. Wat belangrijk is, is dat je niet overal actief bent. Dan groeit het je al snel boven het hoofd en dat zal te zien zijn op je profielen. Niets is dodelijker voor je publiciteit dan een profiel waar al maanden niets meer aan gedaan is. De keuze maken om je niet op bepaalde platforms te bevinden, geeft aan dat je een keuze durft te maken en niet met alle winden meewaait.

Blog voor anderen

Er zijn duizenden bekende en populaire blogs op internet te vinden. Als je ervoor kunt zorgen dat je voor één van die blogs een gastblog mag schrijven, dan lift je mee op die naamsbekendheid. Gastblogger worden is makkelijker dan je denkt. Populaire blogs willen niets liever dan meer – en vooral andere – content. Onderscheidend zijn is dus vaak al genoeg.

Laat zien wat je al gedaan hebt

Als jij al tevreden klanten hebt, kun je die aan je lezers presenteren door middel van cases op je website. Leg jij duidelijk uit wat je voor die klant hebt gedaan, dan geef je de klant wat extra aandacht en leg je tegelijkertijd uit wat je voor een nieuwe klant zou kunnen betekenen.

Spreek

Ja, dan heb ik het over het soort spreken waarbij jij op een podium klimt en vertelt wie jij bent en wat je voor jouw publiek wilt betekenen. Vind je dat spannend? Bedenk dan eens hoe vaak jij zelf al in zo’n publiek hebt gezeten en onder de indruk was van de spreker die op die avond/dag aan het woord was. Zo makkelijk is het dus om publiciteit te krijgen voor je bedrijf.

Laat anderen het werk doen

Heb je een achterban van tevreden klanten? Laat hen dan het werk doen. Creëer een beloningssysteem, waarbij je je bestaande klanten bijvoorbeeld korting biedt als ze een waardevolle doorverwijzing regelen.

Geef antwoord

Mensen hebben hulp nodig. Als jij actief op zoek gaat naar hulpvragen in jouw vakgebied en daar antwoord op geeft, maak je van ‘onbekende mensen’ ineens ‘potentiële klanten’ die al blij met jou zijn. Mensen met vragen zijn overal, bijvoorbeeld op Social Media en vraag-en-antwoord websites.

Laat je zien

Als jij het echt niet in je hebt om te spreken op een conferentie, hoeft dit zeker niet te betekenen dat je er niets te zoeken hebt. Je kunt geen naamsbekendheid krijgen als niemand jou echt kent. Ga erop uit en maak contact met mensen. Probeer hierbij niet gelijk iets te verkopen, maar toon een open houding.

Geef je kennis weg

We weten het allemaal, mensen proberen altijd alles eerst zelf, vooral als ze een klein budget hebben. Zie dit niet als een gemiste verkoop, maar als een kans om waardevol te zijn in het leven van de ander en échte hulp te bieden. Bied stap-voor-stap methodes aan op je website waarmee jouw lezers uit de voeten kunnen.

Maak een video

Is het je weleens opgevallen dat video’s in Google tussen de gewone zoekresultaten komen te staan en niet alleen op het aparte tabje ‘video’s’ getoond worden? Video’s doen het goed in de zoekmachines. Ook Facebook geeft bewegend beeld voorrang in de tijdlijn van jouw volgers. Maak daar gebruik van! Film bijvoorbeeld een demonstratie van je product of een motivatiefilmpje van één van jouw tevreden klanten.

Gebruik de pers voor meer naamsbekendheid

In de minuut nadat een bedrijf genoemd is op televisie, ervaart hun website meestal een enorme piek. Ga maar eens bij jezelf na, hoe vaak kijk jij even op een website die net genoemd is? Het is niet makkelijk om de aandacht van de pers te krijgen, maar als het je lukt, vormt dit heel veel gratis publiciteit. De komende paar weken is het ‘komkommertijd’ en lukt het vaak net iets makkelijker om in de spotlights te komen bij lokale kranten.

Podcasts

Een van de beste manieren om een groep trouwe volgers te krijgen is het uitzenden van een (wekelijkse) podcast waarin je waardevolle informatie biedt. De inhoud hiervan kun je vervolgens weer hergebruiken voor een blog of video. Of andersom natuurlijk.

Voordat je nu helemaal overdonderd raakt van alle mogelijkheden: Je hoeft deze tips niet allemaal te gebruiken en zeker niet allemaal tegelijk! Ik hoop dat je er een aantal kiest die bij je product en vooral bij jou passen. Want marketing moet vooral uit jezelf komen. Als je lezer het gevoel heeft dat jij achter je product of boodschap staat, gaat hij makkelijker over tot een aankoop.

Wil je meer conversie uit jouw marketing funnel?

Krijg binnen een week inzicht in het effect van jouw online marketing acties én ontdek jouw nummer 1 focuspunt om direct beter resultaat neer te zetten. Incl. een begeleidend gesprek en concrete adviezen, zodat je alle cijfers begrijpt en echte stappen kan zetten.