50 video ideeën voor meer bereik op Facebook

Video’s doen het erg goed op Facebook en krijgen zelfs voorrang op de tijdlijn. Facebook wil graag dat je zo lang mogelijk op Facebook blijft en niet naar bijvoorbeeld YouTube overschakelt om een video te bekijken.

Maar wat voor video’s gebruik je dan op Facebook krijg ik vaak als vraag. Dat kan heel verschillend zijn. Facebook is een sociaal medium, waar je op een sociale manier onderneemt. Gebruik dus niet alleen maar puur commerciële video’s, maar juist ook persoonlijke video’s.

Om je op weg te helpen, heb ik een heleboel video ideeën op een rij gezet. Ik kreeg zelf gelijk weer inspiratie van aan de slag te gaan.

1. Maak een dankjewel video
Vaak zie je berichten op Facebook voor het aantal likes dat een pagina behaald heeft. Gebruik eens een video met een persoonlijk bericht. Bedank je fans dat ze je volgen.

2. Presenteer jezelf of je medewerkers in een video
Potentiële klanten willen graag weten met wie ze in zee gaan. Stel jezelf voor en geef ook wat persoonlijke weetjes weg. Waar hou je van, wat zijn je interesses? Zaken die niet privé maar wel persoonlijk zijn.

3. Deel video’s van anderen
Regelmatig komen er video’s in je tijdlijn voorbij die jouw doelgroep interessant kunnen vinden. Deel deze video’s ook als bericht.

4. Maak een bedrijfsvideo

Geef daarin een mooie samenvatting van je bedrijf. Niet verkoperig, maar een mooie rondleiding. Werk je vanuit huis, laat dan je werkkamer zien en bijvoorbeeld het mooie uitzicht dat je hebt.

5. Vraag je klanten om een videoreferentie
Op Facebook kun je vooralsnog alleen schriftelijke referenties krijgen, maar wat let je om je klant te vragen om een korte video recensie die je vervolgens als bericht publiceert?

6. Gebruik grappige video’s
Mensen zitten voor hun plezier op Facebook. Op een grappige video, krijg je meer likes en reacties en deze video’s worden vaker gedeeld dan saaie video’s.

7. Houd een video wedstrijd
Vraag je fans om een video te maken over een bepaald onderwerp en laat ze zo kans maken op een geweldig mooie prijs.

8. Maak een video van je ontbijt
Dit is persoonlijk, maar niet privé. Wat eet jij voor je ontbijt? Maak er een korte video van, met een vraag aan jouw fans, wat zij eten als ontbijt. Een erg eenvoudige vraag die fans gemakkelijk kunnen en willen beantwoorden.

9. Review een product van een ander
Gebruik je voor je onderneming een bepaald product/software/materiaal? Maak er een korte video van waarin je dit item reviewt. Plaats de video op je Facebookpagina en tag de andere partij. Een mooie win-win situatie.

10. Maak een How To video
Maak een video van je scherm, waarbij je stap voor stap uitlegt hoe je bijvoorbeeld een video kunt uploaden in Facebook.

11. Het ontstaan van je product
Heb je een fysiek product, laat dan zien hoe het product ontstaan is. Maak bijvoorbeeld een korte video van grondstof tot eindproduct.

12. Wis je bloopers niet
Bloopers zijn juist erg leuk en zorgen voor veel reacties en likes. Maak er een video van en publiceer deze op je pagina.

13. Maak een video advertentie
Gebruik de video van voorbeeld 11 eens in een advertentie op Facebook. Bepaal je doelgroep en je budget en hou de resultaten in de gaten. Hulp nodig? Ik kan je daarbij helpen. Neem contact met mij op. 

14. Maak een korte presentatievideo
Hergebruik je oude powerpointpresentatie en maak er een video van. Neem eerst de schermen op en voeg vervolgens het geluid toe. En klaar is weer een video.

15. Geef antwoord op een vraag
Heb je een vraag van een klant ontvangen, beantwoord hem dan eens door middel van een video.

16. Presenteer je product
Natuurlijk mag je best af en toe een commerciële video plaatsen op je Facebook pagina.

17. Maak een video van een lijst met tips
In plaats van deze tips op een rij te zetten, kan ik er ook een video van maken. Net zoals je dat kunt doen met 10 tips voor een gezond eetpatroon bijvoorbeeld.

18. Vertaal je FAQ in video
Heb je op je website een lijst met FAQ staan? Vertaal ze naar korte video’s.

19. Gebruik GIF’s als video
Je kunt eigen beelden gebruiken en een GIF maken of gebruik maken van sites die GIF’s aanbieden zoals bijvoorbeeld Giphy.

20. Video je evenement/bijeenkomst
Gebruik je offline moment ook, om content te maken voor online. Maak een impressie van je evenement en laat je fans meegenieten van de bijeenkomst of gebruik ze als opwarmer voor het aankomende evenement.

21. Inspirerende video’s
Deel af en toe een mooie video, die jou inspireert. Zo leren de fans je steeds beter kennen.

22. Muziek video’s
Deze sluit mooi aan op tip 20. Deel mooie muziek. Muziek verbindt en geeft een kijkje in wie jij bent.

23. Interview een collega ondernemer
Samen kun je meer dan alleen is mijn motto. Dus interview een collega ondernemer en deel beide het interview op je pagina. Laat bijvoorbeeld zien wat jullie verbindt.

24. Gebruik oud materiaal
Heb je al video’s gemaakt in het verleden, stop ze in een nieuw jasje en publiceer ze opnieuw.

25. Maak een video van het item wat jij niet meer kunt missen
Iedereen heeft wel een product, waar je niet meer zonder kunt. Publiceer dit eens in een video in plaats van een standaard bericht en vraag je fans om aan te geven welk product zij niet meer kunnen missen.

26. Vakjargon video
Wordt er veel vakjargon gebruikt in je branche, maak dan een aantal video’s waarin je deze termen uitlegt aan je fans in Jip en Janneke taal. Je fans waarderen het.

27. Uitleg video
Soms zijn processen of systemen erg lastig om simpel uit te leggen. Vanaf nu niet meer. Gebruik een animatie video om het uit te leggen. Dit kan bijvoorbeeld met Moovly.

28. Maak een video van een serie foto’s
Vind je een video nog eng, maar heb je al wel heel veel fotomateriaal? Maak dan een video van een aantal foto’s.

29. Neem stelling
Heb je een boodschap te vertellen aan je fans over een bepaald actueel thema? Doe het eens in een video en vraag je fans om een reactie op het eind.

30. Instructievideo
Biedt jouw bedrijf producten aan, die nog gemonteerd moeten worden, maak er een instructievideo van en plaats deze ook op je Facebookpagina.

31. Onderhoudsvideo
Dient je product onderhouden te worden op een bepaalde manier, leg dan in een video uit hoe de klant dit kan doen.

32. Tipvideo
Heb je een tip voor je fans? Verwerk de tip in een video en je hebt weer een video gereed.

33. Persoonlijke boodschap
Wens je fans eens een fijn weekend in een korte videoboodschap.

34. Teaser nieuw product
Maak je fans alvast warm dat er iets in ontwikkeling is. Met een spanning opbouwend filmpje boei je je fans.

35. Lancering nieuw product
Natuurlijk kan een video over de lancering van een nieuw product of programma dan niet meer achterblijven.

36. Save the date video
In voorbereiding naar een bijeenkomst of evenement? Maak een korte video als save the date voor je fans.

37. Uitnodiging
Wil je je fans uitnodigen voor een evenement of een webinar? Nodig ze ook eens per video uit.

38. Belevingsvideo
Alles draait om de beleving. Wil je de fans een bepaalde beleving meegeven, post dan een video die deze beleving oproept.

39. Ga vloggen
Gebruik video om een vlog te maken en te publiceren.

40. Maak van je oude blogs een video
Oude content hergebruiken is zo gek nog niet. Je hebt er al een keer goed over nagedacht, dus gewoon doen.

41. Interview een netwerkpartner
Nog zo’n mooie win-win situatie. Presenteer je fans de partijen waarmee jij graag samenwerkt en zet elkaar zo in de schijnwerpers.

42. Gebruik Livestream op Facebook
Een van de nieuwste opties binnen Facebook. Livestream. Direct de ether in met je eigen video. Erg leuk om te testen en te gebruiken tijdens een evenement.

43. Los een probleem op van je doelgroep
Je kent jouw doelgroep door en door. Waar liggen ze wakker van? Pak een onderwerp, maak het klein en ga erop in in een video.

44. Quote video
De meeste mensen plaatsen een quote als tekst met een beeld op Facebook. Doe het eens anders. Maak een video van je quote.

45. Haak in op een bijzondere dag
Maak een video om je fans fijne feestdagen te wensen.

46. Video wedstrijd
Plaats een leuke video en vraag aan je fans om een passende titel te verzinnen.

47. Vraag je fans om hun advies
Maak een video van bijvoorbeeld twee items waarover je twijfelt om in de markt te zetten. Laat je fans hun voorkeur aangeven.

48. Zet je fans in het zonnetje
Maak regelmatig een video om een fan in het zonnetje te zetten.

49. Gratis weggever promoten
Heb je een weggever op je website? Maak dan een video en leg uit waarom deze heel interessant is om aan te vragen.

50. Stel je fans een conversatie startende vraag
Ga in de video het gesprek aan met je fans. Stel een persoonlijke vraag, die heel makkelijk te beantwoorden is. Wat is jouw favoriete film? Waar kun jij ontzettend van genieten? Wat is je lievelingsgerecht?

Oké vooruit, nog een bonustip:

51. Deel je blijheid
Heb je een leuke dag achter de rug? Fijn gesprek gehad met een klant? Nieuwe opdracht binnen gehaald? Maak een korte video om het te delen met je fans.

Het draait allemaal om beleving. Potentiële klanten willen graag weten met wie ze zaken gaan doen. Ze willen een gevoel bij je krijgen. Door video’s te gebruiken kun je ze een kijkje geven in je ‘keuken’ en laat je ze weten wat jou bezig houdt. Zo creëer je een relatie. Uiteindelijk is het ook gewoon een kwestie van doen. Gewoon beginnen dus.

Wil je meer conversie uit jouw marketing funnel?

Krijg binnen een week inzicht in het effect van jouw online marketing acties én ontdek jouw nummer 1 focuspunt om direct beter resultaat neer te zetten. Incl. een begeleidend gesprek en concrete adviezen, zodat je alle cijfers begrijpt en echte stappen kan zetten.