Als je mijn blogs al langer volgt, heb je mij vaker gehoord over het belang van het specificeren van je doelgroep. Hoe gedetailleerder, hoe beter! Op die manier weet jij wie je aanspreekt en hoe je die persoon het beste kunt benaderen. Dat scheelt enorm in het samenstellen van je marketing en communicatie. Weet je wat het mooie is? Dat is nog maar het topje van de ijsberg van mogelijkheden die het in kaart brengen van je doelgroep voor jouw bedrijf heeft! In deze blog ga je daar meer over lezen. Ik geef je een andere visie op jouw doelgroep.
De juiste vragen
Waarschijnlijk heb jij je doelgroep voor jouw bedrijf best in beeld. Je weet aan wie je jouw diensten verkoopt en hebt er vast ook wel een gevoel bij welke klanten je prettig vindt en welke je eigenlijk alleen maar hoofdpijn bezorgen. Die gegevens samen maken al een mooie globale doelgroep. Die kun je vervolgens verder in gaan kaderen door de juiste vragen te stellen. Een voorbeeld van vragen die voorbij kunnen komen:
Algemeen
- Is je doelgroep man of vrouw?
- Hoe oud is hij/zij?
- Waar woont hij/zij?
- Welke taal spreekt hij/zij?
- Welke etniciteit heeft hij/zij?
Persoonlijk
- Hoeveel verdient hij/zij?
- Welke hobby’s en interesses heeft hij/zij?
- Welke opleiding genoot hij/zij en op welk niveau?
- In welke branche is hij/zij werkzaam?
Online gewoonten
- Welke browser gebruikt hij/zij?
- Hoe lang doet hij/zij over het lezen van een blog?
- Hoe vaak komt hij/zij terug naar je website voor updates?
- Op welk apparaat benadert hij/zij je website?
- Op welke social media bevindt hij/zij zich?
Relevant of niet?
Van een aantal van deze vragen zal jij je misschien hebben afgevraagd: waarom is dit relevant? Wat heb ik eraan om de leeftijd van mijn doelgroep te weten? Dat is helemaal niet belangrijk voor mijn dienst. Dit is zeker van belang, want als je via social media jouw dienst meer in de schijnwerpers wilt zetten met bijvoorbeeld een Facebook-campagne, dan is de leeftijd enorm van belang. Die campagne kun je dan richten op een bepaalde leeftijdsgroep, waardoor het bereik onder jouw doelgroep groter is.
Aanpassen naar jouw branche
Heeft de gebruiker van jouw diensten heel specifieke wensen of kenmerken? Dan kun je daarmee je doelgroep-profiel uitbreiden. Een heel simpel voorbeeld: Iemand die trapliften verkoopt, heeft niets aan een bejaarde vrouw die volledig in het algemene doelgroep-profiel past, maar in een appartementencomplex woont. In zo’n geval is het nuttig om de vraag ‘in welk soort woning woont hij/zij’ toe te voegen aan je vragenlijst. Vertaal dat eens naar jouw eigen doelgroep? Welke vragen kun jij toevoegen om jouw doelgroep specifiek te maken voor de dienst die jij verkoopt?
Opnieuw analyseren
Op het moment dat je streeft naar meer financiële vrijheid in het komende kalenderjaar, dan is dit een goed moment om je af te vragen of de doelgroep die je nu bedient, wel past bij jouw visie op 2018. Heeft deze doelgroep een probleem waar jij de oplossing voor hebt? Past deze bij de koers die jij wilt gaan varen? Of is het tijd om je doelgroep aan te scherpen? Wellicht heb je plannen om een nieuw product in de markt te gaan zetten. Heeft jouw huidige doelgroep daar interesse in? Of past dat niet binnen het budget? Zomaar een paar vragen die jou kunnen helpen om je focus scherper te krijgen voor 2018.
De diepte in
Het is een beetje afhankelijk van je bedrijf, maar de kans is groot dat jij meerdere doelgroepen bedient. Zo kun je bij een online cursus bijvoorbeeld een instapmodel hebben, waarbij het niveau van de cursist nog laag is, maar ook een vervolgcursus of zelfs een masterclass. Om al die cursisten onder te brengen in 1 doelgroep is lastig. Daardoor wordt je doelgroep onnodig breed. Veel beter is het dan om je doelgroep te bepalen per product of dienst die je aanbiedt.
Ontdek wat jouw klant nodig heeft
Om echt stappen te kunnen maken naar meer financiële vrijheid is het goed om niet alleen te weten wie nu precies je doelgroep is, maar ook goed te onderzoeken waar de behoeften en hulpvragen bij die doelgroep precies liggen en hoe je daarop kunt inspelen. Daarover gaat het vervolg van deze blog: Meer financiële vrijheid in 2018 [3] Ontdekken wat jouw klant nu eigenlijk nodig heeft.