Onlangs vond in het AFAS Circustheater Scheveningen het IMU Live event plaats. De Internet Marketing Unie (IMU) is een autoriteit op het gebied van groei en marketing, bij vrijwel iedere marketeer bekend. Tijdens dit grootschalige evenement deelden zij hun visie, inzichten en methoden op het gebied van online marketing en businessgroei met 1.800 genodigden. Ook ik was erbij en heb de 7 belangrijkste inzichten van deze dag voor je samengevat.
1. Aantrekkingskracht
Wist je dat je op een dag zo’n 3.000 advertenties voorbij ziet komen? Hoeveel daarvan herinner je je bewust? De meeste communicatie uitingen onthoud je niet, dat is simpelweg onmogelijk. Pas wanneer mensen intrinsiek gemotiveerd zijn om informatie tot zich te nemen en te onthouden, zijn ze bereid actie te ondernemen. Om die reden is interruptiemarketing, zoals willekeurige pop-up reclames, weinig effectief. SEO, zoekmachineoptimalisatie, is een methode om bezoekers die wél intrinsiek gemotiveerd zijn, naar je website te leiden. Want wanneer iemand een bepaalde zoekopdracht in Google ingeeft, kun je er zeker van zijn dat hij echt geïnteresseerd is in dat specifieke onderwerp.
SEO is geen trucje, het biedt het antwoord op de vraag: “hoe kan ik de meest waardevolle speler in de markt zijn voor mijn doelgroep en hoe bereik ik hen?”
2. Conversie
Stel, je website zou maar uit één enkele pagina mogen bestaan. Wat voor pagina zou dit zijn, wat zou erop staan en wat is het hoofddoel van de pagina? Dit principe kun je voor iedere pagina op je website toepassen. Zorg dat elke webpagina een duidelijk onderwerp, één doel en call-to-action heeft. Op het moment dat een bezoeker te veel keus heeft, is het niet duidelijk welke actie hij nu precies moet ondernemen. Op dat moment is de kans groot dat hij afhaakt en je website weer verlaat. Hetzelfde geldt overigens voor afleiding, zorg dat je bezoeker niet afdwaalt, dat alles op een specifieke webpagina relevant is en gericht op die ene actie.
3. Funnels
95% van de website bezoekers gaat tijdens het eerste bezoek nog niet tot koop over. Gemiddeld zijn hier zo’n 7 contactmomenten voor nodig. Hoe zorg je dan dat het niet bij dit ene bezoek blijft? Door een funnel in te richten. Je verleidt je klant met een gratis, waardevolle weggever, zoals bijvoorbeeld een checklist, e-book of gratis tips. Ook op het moment dat een bezoeker je website wil verlaten kun je hem hier nog even aan herinneren (20% van de bezoekers reageert hier alsnog op). Je bezoeker vult zijn gegevens in en automatisch wordt het mailadres aan je contactenlijst toegevoegd. Via mailings kun je vervolgens nog meer waardevolle content delen, om je ontvangers warm te maken voor jouw product. Op het moment dat je jouw product aanbiedt, moeten ze eigenlijk al besloten hebben om het te kopen. Dan ben jij met je aanbod precies op het juiste moment op de juiste plek.
4. Upselling: ‘het kassakoopje’
Je kent het wel, de verleidelijke en enorm doortrapte display bij de kassa van de supermarkt. Je staat een poosje te wachten tot jouw spullen op de lopende band de caissière bereiken (kies je ook altijd de verkeerde rij?) en de Kitkats en Marsen knipogen naar je. Zo werkt online upselling ook. Bij de IMU voerden ze een test uit. In het winkelmandje, tijdens het afrekenen van een online cursus boden zij een extra product aan, voor slechts €17,-. Een bedrag dat voor veel klanten blijkbaar een no-brainer was, want 44% rekende ook dit ‘extraatje’ af. Op die manier verhoogden zij heel eenvoudig de winstmarge per betalende klant. Denk dus eens na over producten die jij extra kunt aanbieden als ‘kassakoopje’.
5. Wederkerende inkomsten
Geeft het je onrust, om maar te blijven jagen op nieuwe klanten en steeds opnieuw producten en ideeën te ontwikkelen? Klanten houden ook vaak niet van nieuwe producten, maar wel van verbeterde producten. Voel je het nuance verschil?
Bedenk eens hoe jij je huidige aanbod kunt verbeteren en deze verbeterde versie opnieuw op de markt kunt brengen.
6. Zoek verbinding
Menig ondernemer zal ‘vrijheid’ als voornaamste reden noemen om een bedrijf te starten, maar wat betekent dat? Tonny Loorbach van de IMU verwoorde tijdens het event treffend: “vrijheid is iets anders dan onafhankelijkheid”. Ondanks dat je je eigen keuzes maakt, zal je nooit helemaal onafhankelijk van anderen zijn en dat hoeft ook niet. Je kunt zelf niet over alle kennis en vaardigheden beschikken. Besteed zaken uit aan anderen die je vertrouwt. Dat geeft je de rust en ruimte om je met de kernactiviteiten van je bedrijf bezig te houden en zo optimaal te groeien.
7. Focus
Wat als je de komende tijd maar één marketingactie zou mogen uitwerken en uitvoeren, waar zou jij je pijlers dan op richten? Wat is de makkelijkste stap die je nu al kunt zetten en die je veel kan opleveren? Focus je hier volledig op. Levert dit niet meteen het gewenste resultaat op, verander dan niet meteen weer van koers. Soms is het nodig om een idee of actie bij te schaven, totdat het wel werkt. Deze hyperfocus zorgt ervoor dat je één ding voor de volle 100% aanpakt, in plaats van 20 kleine acties tegelijk, die veel minder impact hebben.
Wil jij betere resultaten bereiken met jouw marketing funnel en kun je daar de expertise van ons team bij gebruiken. Check dan hoe wij te werk gaan en plan een vrijblijvende afspraak met ons in.