Wat is een online marketing funnel

Wat is een online marketing funnel?

Je wordt ermee rond je oren geslagen tegenwoordig… de marketing funnel. Mede-ondernemers of online marketeers drukken je op het hart dat je écht niet zonder kan. Misschien hebben ze gelijk, maar wat is en doet een funnel nu precies? Veel ondernemers denken dat een marketing funnel hetzelfde is als een serie e-mails na een weggever, maar het is veel meer dan dat. Het is een strategische tool waarmee je niet alleen leads verzamelt, maar ook een relatie met je ideale klanten kunt opbouwen. Ik leg het je uit.

Waarom een marketing funnel?

Zeg eens eerlijk, wanneer ben jij zelf sneller geneigd dienst af te nemen van een online aanbieder? Als je diegene al wat langer kent en ook vertrouwt? Of meteen de eerste keer dat je op een website komt? Natuurlijk hangt het af van de prijs en de noodzaak, maar over het algemeen kies je vast net als ik voor de eerste optie. De meeste mensen houden niet van onzekerheid en al helemaal niet van het gevoel dat hen iets wordt aangesmeerd. Maar ja, hoe bouw je een relatie op met online bezoekers?

Know – Like – Trust

Ken je de ‘Know, Like, Trust’ fasen? Mensen moeten je eerst leren kennen en je dan ook nog leuk vinden voordat ze je vertrouwen. Dat vertrouwen is cruciaal wanneer ze behoefte hebben aan de oplossing die jij biedt en jouw aanbod in overweging nemen. Andere termen die je misschien weleens gehoord hebt zijn: ‘koude, lauwe en warme leads’. Op deze principes zijn marketing funnels gebaseerd.

Het aankoopproces in trechtervorm

Een marketing funnel wordt zo genoemd omdat deze het verkoopproces in een trechtervorm weergeeft. De bovenkant van dit model is het breedst, dit is namelijk het punt waar je zoveel mogelijk potentiële leads verzamelt. Het is namelijk zo dat maar een klein percentage uiteindelijk daadwerkelijk iets koopt. Die kans neemt gaandeweg steeds verder af, vandaar de trechtervorm. De eerste stap is daarom zoveel mogelijk bezoekers naar je website te krijgen, dat kun je bijvoorbeeld door middel van online adverteren doen.

Zoveel mogelijk potentiële klanten omzetten in leads

Jouw website is een geweldige marketing tool, niet alleen een mooi visitekaartje. Op het moment dat mensen op je website komen en je hebt geen funnel, ga je eigenlijk gewoon zitten hopen dat iemand contact met je opneemt. Je hebt geen invloed op de vervolgstappen in hun aankoopproces. Als je een funnel strategisch inzet, lukt dat wel! Hoe? Door je bezoekers een ‘gratis weggever’ aan te bieden, in ruil voor hun gegevens, hun naam en e-mailadres. Wat kun je met die gegevens?

E-mailmarketing, houd de aandacht van je leads vast

Wanneer je websitebezoekers jouw gratis weggever hebben aangevraagd (een e-book, een checklist of online video) maak je een goede eerste indruk, want je geeft ‘gratis’ een stukje kennis en waarde weg. Tegelijkertijd win jij er ook iets mee: mailadressen. Hierdoor kun je via e-mails heel gericht nog meer waardevolle informatie met je doelgroep delen, zodat ze je niet vergeten. Uiteindelijk zorgen deze ervoor dat je je leads langzaam warm maakt voor jouw dienst, dan pas bied je daadwerkelijk iets aan.

Wil je weten wat de 6 stappen naar effectieve e-mailmarketing zijn?

Bied niet meteen een dure dienst aan

Ook al kennen de mensen op je mailinglijst je inmiddels al een beetje, dat wil niet zeggen dat ze meteen bereid zijn een dure dienst van je af te nemen. Zorg daarom dat ze op een laagdrempelige manier met je kunnen kennismaken, door middel van een laaggeprijsd product bijvoorbeeld. Als ze vertrouwen in je hebben en de prijs is ook nog aantrekkelijk, dan zijn ze eerder geneigd hier ja op te zeggen. Zorg er trouwens voor dat ze gevoelsmatig meer krijgen dan ze betalen, door bijvoorbeeld een extra bonus toe te voegen en ervoor te zorgen dat wat jij ze leert direct een ‘mini-succesje’ oplevert. Dan willen ze meer!

Automatiseer! Zo kost je funnel je weinig tijd

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je straks een dagtaak hebt aan het aanvullen van gegevens en het versturen van mails. Nee, dat automatiseer je. Om je funnel compleet te maken werken mijn teamleden en ik meestal met MailBlue, een mailingsysteem dat gekoppeld is aan de opt-in (inschrijf) pagina van je website, waarmee je geautomatiseerde mails kunt versturen. Als alles is ingesteld, worden je leads automatisch opgewarmd voor jouw aanbod.

Lees meer over het automatiseren van je online marketing.

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Hopelijk ben je wat wijzer geworden over funnels, maar er eentje bouwen is nog een ander verhaal. En dan hebben we het nog niet over een funnel die ook daadwerkelijk zorgt voor leads. En daar richt ik mij nu juist op met mijn team. Vragen die wij vaak van nieuwe klanten krijgen zijn:

  • “Mijn Facebook advertenties doen het prima, maar toch vraagt niemand een gesprek aan? Waar ligt dat nu aan?”
  • “Mijn e-mails worden niet goed gelezen, waardoor ze sowieso mijn aanbod niet zien. Wat moet ik doen om daar verandering in te brengen?”
  • “Ik adverteer voor €15 per dag, maar slechts een handjevol mensen komt mijn funnel in. Wat doe ik fout?”
  • “Wat is nou een geschikt aanbod voor in mijn marketing funnel?’
  • “Kun je mij concreet helpen om richting te geven aan de e-mails in mijn funnel?”

Met deze onderwerpen houden mijn teamleden en ik ons dagelijks bezig. Voordat een funnel je iets gaat opleveren, moet je er tijd en moeite insteken. We helpen je daar graag bij. Plan vrijblijvend een online kennismaking in, dan bespreken we graag onze aanpak met je.

Wil je meer conversie uit jouw marketing funnel?

Krijg binnen een week inzicht in het effect van jouw online marketing acties én ontdek jouw nummer 1 focuspunt om direct beter resultaat neer te zetten. Incl. een begeleidend gesprek en concrete adviezen, zodat je alle cijfers begrijpt en echte stappen kan zetten.