Je website is belangrijk voor je marketing. Of de website nu een informatieverstrekkende functie heeft of dat je er daadwerkelijk producten of diensten op verkoopt, je website is dé manier voor jouw lezers en potentiële kopers om kennis te maken met jouw bedrijf. Als het goed is, is je website daarom ook constant in ontwikkeling. Hij is nooit af en er is altijd ruimte voor verbetering. In deze blog lees je 50 tips waarmee je een betere website kunt bereiken.
Overzicht
Het internet gaat steeds sneller en de beslissingssnelheid van jouw lezers gaat daarmee ook omhoog. Binnen een paar seconden beslist iemand aan de hand van jouw website of hij of zij zaken met jou gaat doen. Jij wilt natuurlijk een beslissing in jouw voordeel. Die krijg je met een betere website. Let dan op de volgende dingen:
- Duidelijk menu
Laat je klant niet zoeken. Maak je menustructuur zo duidelijk en transparant mogelijk. Hoe duidelijker je menu is, hoe eerder je lezer vindt wat hij zoekt.
- Call To Action
Elke pagina op jouw website heeft een functie; een doel dat jij voor ogen hebt. Je wilt dat iemand, die op jouw pagina komt, een handeling gaat uitvoeren, bijvoorbeeld iets bestellen of zich inschrijven voor jouw weggever. Zorg ervoor dat dat doel heel helder en opvallend op jouw pagina staat. Zo maak je het je lezer zo makkelijk mogelijk.
- Contact
Als een klant contact met jou wil, moet hij niet te lang hoeven zoeken naar jouw gegevens. Zorg dus altijd voor een goede contactpagina in het menu en maak dat je contactgegevens op elke pagina te vinden zijn. Dit doe je bijvoorbeeld door ze in de footer van je website te plaatsen.
- Wat doe je?
Houd rekening met het feit dat je bezoeker vaak niet binnenkomt op je homepage, maar via de zoekmachines op een andere pagina terechtkomt. Is dan gelijk duidelijk wat jij doet en hoe je de klant kan helpen? Bekijk je pagina’s daar eens kritisch op.
- Vermijd keuzestress
Als een klant teveel te kiezen heeft, krijgt hij keuzestress. Het gevolg is vaak dat hij verdwijnt. Zorg dus dat je op elke pagina maar 1 duidelijk doel hebt en dat eruit laat springen.
- Begin met het belangrijkste
Denk jij dat mensen jouw hele pagina bekijken als ze op je website komen? Dan kan ik je uit de droom helpen, dat is niet zo. Begin dus met je belangrijkste boodschap aan de bovenkant van je pagina. De kans dat je bezoeker dit leest is het grootst.
- Formulieren
Vraag bij het invullen van formulieren alleen de hoognodige informatie. Hoe minder mensen hoeven in te vullen, hoe groter de kans dat ze het doen.
- Zoeken
Als mensen niet in 1 oogopslag kunnen vinden wat ze zoeken, bijvoorbeeld omdat men niet precies weet hoe iets heet, dan wordt er vaak gebruikgemaakt van de zoekfunctie. Zorg dat die goed werkt.
- Veelgestelde vragen
Bespaar jezelf en je lezer veel tijd door de meest gestelde vragen alvast te beantwoorden op je website. Dit doe je op een ‘Veelgestelde vragen’ of ‘FAQ’-pagina. Wees hierbij zo transparant mogelijk.
- 404-pagina
Op elke website gaat weleens iets mis. Dan krijgen je bezoekers een 404-pagina te zien. Deze kun je standaard laten, maar je kunt er ook informatie en links op zetten die relevant zijn voor je lezers. Op die manier is zelfs een 404-error geen gemiste kans.
- Favicon
Een favicon is het plaatje dat naast je website-naam komt te staan in je browser. Heb jij ook zo’n favicon, dan kunnen jouw bezoekers, als ze naar een ander tabblad springen, jouw website weer snel herkennen en ernaar teruggaan.
Content
Naast overzicht is de informatie die jij te bieden hebt op je website natuurlijk erg belangrijk. Je content verdient daarom veel aandacht. Waar moet je op letten?
- Publiceer vaak
Ga bloggen, schrijf artikelen en blijf je pagina’s updaten met nieuwe informatie. Zolang er op een website steeds iets gebeurt, blijft deze relevant voor je lezers en voor de zoekmachines.
- Duidelijke doelgroep
Heb jij je doelgroep scherp? Dan weet je voor wie jij je website hebt gemaakt en hoe je die doelgroep hebt beste aanspreekt. Dit kan zo eenvoudig zijn als een keuze voor ‘u’ of ‘je’, maar gaat natuurlijk veel verder. Vraag je bij elk stuk content af of je doelgroep het interessant zal vinden. Lastig? Neem dan eens contact met mij op, dan help ik je erbij.
- Interne links
Zorg dat je je lezer zo lang mogelijk op jouw website houdt. Dit doe je bijvoorbeeld door je pagina’s naar elkaar te laten verwijzen. Of geef een ‘voor jou ook interessant’-mogelijkheid onderin de pagina.
- Categorieën
Deel je content – bijvoorbeeld blogs – in met categorieën. Dit geeft jouw lezer de mogelijkheid om je content te filteren en zo alleen de voor haar relevante blogs te zien te krijgen. Maak niet teveel categorieën, daarmee verlies je weer overzicht.
- Gebruik vragen
Weet je niet waarover je moet bloggen? Gebruik dan vragen van je klanten als onderwerpen voor je blogs. Dan weet je ook gelijk zeker dat ze aanspreken bij jouw doelgroep.
- Vermijd verkooppraatjes
Content, zoals blogs zijn bedoeld om informatie te bieden. Ze bieden toegevoegde waarde voor je doelgroep. Je geeft een stukje van jouw kennis weg om ervoor te zorgen dat je lezer jou als expert op jouw vakgebied gaat zien. Daar horen geen koude verkooppraatjes bij. Bewaar die voor de pagina’s waarop je je producten aanbiedt.
- Waarom jij?
Als een bezoeker op jouw website komt, stelt hij zich – bewust of onbewust – de vraag: Waarom zou ik met jou zaken gaan doen? Geef hem antwoord! Geef heel duidelijk aan wat jou onderscheidt van je concurrenten.
- Fotokwaliteit
Niet alleen tekst is belangrijk op je website, ook je foto’s moeten kwaliteit uitstralen. Zorg er daarom voor dat je foto’s van goede kwaliteit zijn. Vermijd pixelige plaatjes, die kun je beter weglaten.
Betrouwbaarheid
Of een bezoeker op jouw website ook je klant wordt, hangt onder andere af van of hij jou vertrouwt. Hij beslist dit puur op hoe betrouwbaar jouw website eruitziet. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw website betrouwbaar overkomt?
- Let op taalfouten
Hoe herken jij spam in je mailbox? Juist, aan de taalfouten. Vermijd die dus zoveel mogelijk op je website. Correct Nederlands komt betrouwbaar over. Maak je consequent taal- en spelfouten, dan gaat je betrouwbaarheid snel achteruit. Controleer je teksten daarom altijd even met Word of een andere tekstverwerker. Dit geldt overigens ook voor je Social Media-berichten.
- Noem je naam
Regelmatig kom ik websites tegen van eenmanszaken waarbij nergens de naam van de ondernemer te vinden is. Dat is niet prettig, want je weet dan niet met wie je zaken doet. Vermeld dus altijd je naam op je website.
- Vermeld je adres
Ook al verkoop je je diensten alleen online, rijd je altijd naar je klanten toe en hebben ze jouw adres nooit nodig, dan nóg is het verstandig om je adres te vermelden op de website. Een fysiek adres geeft je klanten het idee dat het bedrijf niet fictief is. Ook heb je het voordeel dat mensen vaak lokale bedrijven eerder iets ‘gunnen’, dan hun collega’s die een paar dorpen verderop zitten.
- Laat je keurmerken zien
Heb je in jouw branche te maken met keurmerken en heb jij die verworven? Laat ze op je website zien!
- Laat blije klanten aan het woord
Verzamel verhalen van tevreden klanten en plaats die op je website. Je kunt zelf wel vertellen dat je goed bent, maar als iemand anders dat ook vindt, werkt dat een stuk beter!
- Bel me terug
Ben je niet altijd bereikbaar? Dit kan bijvoorbeeld, omdat je coach bent en vaak een een-op-een gesprek hebt waarbij je niet gestoord wilt worden. Dat is prima! Voeg dan een bel-me-terug-knop toe aan je website, zodat je klanten kunt terugbellen op het moment dat het jou uitkomt.
Leesbaarheid
Je tekst kan perfect geschreven zijn en toch niet leesbaar. Dit hangt namelijk van meer af dan hoe de woorden aan elkaar geknoopt zijn. Wat maakt een tekst goed leesbaar?
- Contrast
Witte tekst op een lichte achtergrond is slecht leesbaar en wordt daarom overgeslagen! Zorg voor een goed contrast tussen de tekst en de achtergrond. Zwarte tekst op een witte achtergrond is het beste.
- Lettergrootte
Maak je letters niet te klein, maar ook niet te groot. Houd rekening met je doelgroep. Zijn dit senioren? Dan mag de letter iets groter, zeker omdat een groot deel van senioren je website zullen benaderen via een tablet. Daarbij is een lettergrootte vanaf 15pt het minimaal leesbare. Op een telefoon is dit vergelijkbaar.
- Regelafstand
Staan de zinnen te dicht op elkaar, dan gaan je woorden ‘dansen’ en gaat de leesbaarheid achteruit. Ook komt zo’n blok tekst heel ontoegankelijk over. Zorg dus voor voldoende regelafstand.
- Witruimte
Is een pagina te vol, dan nodig je jouw bezoeker niet uit om te gaan lezen. Witruimte is geen verspilde ruimte, maar heeft wel degelijk een functie.
- Tekstbreedte
Zijn de regels tekst op je website te breed, dan moet een lezer moeite doen om van de eerste regel naar de tweede te ‘springen’ met zijn ogen. Dat wil je voorkomen. Zorg dus dat je tekstblokken niet te breed zijn. Een maximale breedte van 800 pixels is voor tekstblokken de regel.
- Vaktaal
Je tekst kan ook op een andere manier niet goed leesbaar zijn, namelijk door het gebruik van vaktaal. Termen, die in jouw vakgebied heel begrijpelijk zijn, zijn dat voor een bezoeker vaak niet. Vermijd dus het gebruik van vaktaal.
Vindbaarheid
Je wilt graag dat je website gevonden wordt. Toch? Dan is het goed om rekening te houden met de eisen die zoekmachines aan je website stellen. Hiervoor gebruik je een SEO-plugin op je website, bijvoorbeeld die van Yoast. Daarmee kun je de volgende zaken instellen:
- Focuswoord
Elke pagina op jouw website heeft een onderwerp. Op dat onderwerp wil je waarschijnlijk graag gevonden worden. Een focuswoord helpt de zoekmachines snel bepalen waar een pagina over gaat en deze dus goed in te delen in de zoekresultaten.
- Samenvatting
Het stukje tekst dat Google laat zien direct onder je paginatitel (in de overzichtspagina met zoekresultaten) kun je zelf instellen. Dit doe je in de SEO-plugin. Maak een korte samenvatting van de pagina. Voeg je geen apart stukje tekst in, dan pakt Google automatisch de eerste paar zinnen van je pagina. Dat wil je voorkomen.
- SEO-titel
Je paginatitel komt terug in je menustructuur. Dit is handig voor het overzicht, maar trek je zo’n paginatitel los van de menustructuur, dan kan deze ineens onduidelijk worden. In Yoast kun je daarom een speciale SEO-titel toevoegen. Die kun je iets uitgebreider maken dan je paginatitel, zodat je toch een heldere titel hebt in Google.
- Alt-tekst
Google kan geen plaatjes kijken, maar het is wel belangrijk om te laten zien dat je beeldmateriaal op je website hebt. Vul daarom bij elke afbeelding die je toevoegt, een Alt-tekst in. Dit is een klein stukje tekst dat aangeeft wat er op het plaatje staat.
- Externe links
Stiekem is deze tip een klein beetje off-topic, maar wel zo belangrijk dat ik vind dat deze in het overzicht hoort. Zorg voor links vanaf andere website naar jouw website! Hoe meer links er vanaf anderen naar jouw website leiden, hoe relevanter Google jouw website inschat.
Social
- Deelbaar
Als iemand enthousiast is over jouw website, dan wil zij dit graag delen met haar vrienden. Geef haar die mogelijkheid door een Social plugin toe te voegen aan je website. Deze plugin zorgt voor linkjes onderaan de pagina, waarmee een bezoeker makkelijk de content kan delen.
- Uitgelichte afbeelding
Gebruik je WordPress, dan heb je deze term vast wel eens voorbij zien komen. Een uitgelichte afbeelding wordt door sommige thema’s getoond als bovenste afbeelding van een pagina, maar soms ook niet. Stel toch altijd een uitgelichte afbeelding in. Deze komt namelijk mee bij het delen van een pagina op Social Media. Heb je geen uitgelichte afbeelding ingesteld, dan kiest het platform waarop de bezoeker jouw pagina deelt er zelf eentje. Vaak is dat niet het beeld wat jij in gedachte had.
- Stijl
Je hebt vast niet alleen een website. Zorg ervoor dat je website dezelfde stijl heeft als bijvoorbeeld je advertenties, brochures en andere reclame-uitingen. Op die manier hoeft een bezoeker zich nooit af te vragen of hij wel de juiste website heeft gevonden.
- Social Media
Maak op je website een koppeling met jouw eigen Social Media profielen. Zo geef je jouw bezoeker een kans om jou te gaan volgen en krijg je ook buiten je website contact met haar.
Conversie
De volgende vier tips zijn vooral belangrijk als je een webshop hebt, of op een gedeelte van je website diensten aanbiedt die direct af te rekenen zijn. Hoe zorg je voor een zo hoog mogelijke conversie op je website?
- Geen verplicht account
Willen mensen iets van je kopen? Laat ze dat dan zo snel mogelijk doen. Bied de mogelijkheid om een aankoop te doen zonder een account aan te maken. Dat vinden veel mensen ingewikkeld en te lang duren. Terugkerende klanten zullen vanzelf een account aan gaan maken.
- Zichtbare shop
Als iemand een product in haar winkelwagentje zet, zorg er dan voor dat dit ergens zichtbaar is. Maak bijvoorbeeld in je bovenbalk een icoon met een winkelwagentje. Daarin kan dan een cijfer verschijnen zodra er 1 of meerdere producten in het winkelwagentje zitten.
- Heldere afrekening
Maak het afronden van een aankoop zo helder en kort mogelijk. Gaat het om een product dat digitaal verstrekt wordt? Dan heb je minder gegevens nodig dan iets dat per post verstuurd wordt.
- Progressie tonen
Heb je meerdere stappen in je bestelproces? Voeg dan een progressie-balk toe aan het bestelformulier. Zo kunnen mensen snel zien waar in het proces ze zich bevinden en hoeveel stappen er nog volgen.
Snelheid & techniek
Een website die traag is, levert geen klanten op. Dat klinkt hard, maar zo is wel de werkelijkheid. Hoe zorg je ervoor dat je website er goed uitziet, maar bovendien snel is?
- Afbeeldingen optimaliseren
Optimaliseer je afbeeldingen voor web om ze zo klein mogelijk te maken. Daarmee haal je je laadsnelheid een stuk omlaag. Dat is gunstig voor je lezer en dus voor jou.
- Plugins
Gebruik zo min mogelijk plugins in je website. Deze halen vaak de snelheid uit je website.
- Browserproblemen
Bekijk jij je website weleens via een andere browser dan die je normaal gebruikt? Dat raad ik wel aan. Alle browsers zijn verschillend en laten je website anders zien. Staar je daarom niet blind op je ‘eigen’ browser, maar kijk verder.
- Mobiel-vriendelijk
Steeds meer internetverkeer gaat via mobiele apparaten. Dus ook verkeer naar jouw website. Zorg dus voor een mobiel-vriendelijke website. Dat is geen overbodige luxe, maar een must!
- Back-up
Draai jij regelmatig een back-up van je website? Of heb je dat uitbesteed? Als je dit nog niet goed geregeld hebt, ga dit dan gelijk doen. Daar hoef ik vast niets meer over uit te leggen.
- Goede hosting
Wat veel mensen niet weten, is dat de snelheid van je website niet alleen afhankelijk is van je website zelf, maar ook van die van de hostingpartij. Heb je goedkope hosting, dan hoef je niet verbaasd te zijn als je website trager is dan die van je collega’s.
Aan de slag
Na het lezen van deze blog heb jij waarschijnlijk wel een aantal punten op je to-do-lijstje gezet. Dat is mooi, want je website is een belangrijk onderdeel van je marketing. Hopelijk hebben deze tips je aan het denken gezet en heb ik je ermee geholpen.
Je website is niet de enige manier om meer klanten te trekken. Wil jij je online zichtbaarheid ook op andere manieren vergroten? Neem dan zeker even contact met mij op. Ik ondersteun gedreven groei ondernemers met daadkrachtige online marketing.